Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας euro2day.gr και προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

1. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο μοναδικός διαπιστευμένος από την Ε.Ε. Οργανισμός πληρωμών στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κ.1290/2005 και σκοπός του είναι η διαχείριση των κοινοτικών και Εθνικών κονδυλίων στους τομείς της Γεωργίας και Αλιείας, ύψους 3,2 δις ευρώ ετησίως. Η διαχείριση αυτή στηρίζεται σε ένα σύστημα ελέγχου στο οποίο ακολουθείται η αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή της δαπάνης μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ)

2. Με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, δίδεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί “αδύναμο κρίκο ανάμεσα στις ΔΕΚΟ” διότι κατά την ιστοσελίδα, παρουσιάζει την μεγαλύτερη απόκλιση στο 1ο Τρίμηνο του 2013 σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου κατά 632%. Η πραγματικότητα είναι ότι η πρώτη εκταμίευση του προϋπολογισμού του έτους 2013, (όπως και των προηγούμενων ετών), αρχίζουν μετά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε επιχορηγηθεί στο χρονικό διάστημα που έπρεπε με το ποσό των 7,5 εκατ. €, (ποσό που αποτελεί μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του), θα είχε θετική απόκλιση κατά 584,42%. Επισημαίνεται ότι οι οικονομικοί απολογισμοί γίνονται πάντα σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε υποθετικές εισπράξεις, για τον λόγο αυτόν και ο Πίνακας Απολογισμού του Οργανισμού παρουσίαζε μόνο τα έξοδα και όχι ανείσπρακτα έσοδα. Σε ότι αφορά δε τις πληρωμές του Α΄ Τριμήνου, αυτές πραγματοποιήθηκαν κανονικά, χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.

3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από ιδρύσεως του, εκτελεί τον προϋπολογισμό του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και έχει πετύχει μέχρι σήμερα:

  • Να πληρώνει κανονικά και στην ώρα του το Προσωπικό του.
  • Να αποδίδει στις ημερομηνίες τους και χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις τις υποχρεώσεις του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να εξοφλεί με κανονική ροή τους προμηθευτές του και να μην συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές.




Εκ του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή στην κορυφή