Σχετικά με τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης που αποτυπώνονται στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2017, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το έτος 2015 καθορίστηκε η αξία των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2015-2019 και εκδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι στους οποίους αναγραφόταν η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων. Με βάση το “μοντέλο” υπολογισμού των Δικαιωμάτων με στόχο τη σύγκλιση προς την Περιφερειακή Αξία, η Ατομική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) που υπολειπόταν αυτής (Περιφερειακή Αξία) αυξάνεται, ενώ όταν υπερβαίνει την εν λόγω Αξία μειώνεται. Η παραπάνω “σύγκλιση” πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ισόποσα βήματα, επιφέροντας τις ανάλογες αυξήσεις ή μειώσεις στην αξία των Δικαιωμάτων. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους δικαιούχους παραγωγούς από το έτος 2015 και η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων αναγράφεται στις Αιτήσεις κάθε έτους.

Οι αξίες των Δικαιωμάτων για τις αιτήσεις του 2017, με βάση το άρθρο 25, παράγραφος 1, Καν(ΕΕ)1307/2013, αναπροσαρμόζονται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών και συγκεκριμένα παρακρατείται ποσοστό:

  1. 2% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς,
  2. 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017

Το ποσοστό για το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) 2%, δύναται να μεταβληθεί για τις ανάγκες τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης ,σύμφωνα με το άρθρο 22 Καν. (ΕΕ) 1307/2013 και τα προβλεπόμενα του άρθρου 31, παράγραφος 1ζ, Καν. (ΕΕ) 1307/2013.