Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων

Σε συνέχεια έκδοσης του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού 760/2020 της Επιτροπής στις 17 Δεκεμβρίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες διαχείρισης των δασμολογικών ποσοστώσεων εισαγωγής και εξαγωγής που υπόκεινται σε πιστοποιητικά και για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την κατάθεση εγγυήσεων κατά τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων όπου θεσμοθετείται το σύστημα LORI, υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:

Η εγγραφή στο σύστημα LORI, μέσω ISAMM, είναι υποχρεωτική για όλες τις εταιρείες  που σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση έκδοσης πιστοποιητικών εισαγωγής για τις δασμολογικές ποσοστώσεις με τους κάτωθι αύξοντες αριθμούς:

  • 09.4067, 09.4068, 09.4069, 09.4211, 09.4212, 09.4213, 09.4214, 09.4215, 09.4216, 09.4251, 09.4254, 09.4255, 09.4260, 09.4263, 09.426, 09.4411, 09.4412, 09.4420, 09.4422 για τον τομέα του κρέατος πουλερικών και
  • 09.4285 : για το σκόρδο καταγωγής Κίνας   και

για την περίοδο δασμολογικής ποσόστωσης που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι αιτήσεις εγγραφής LORI πρέπει να υποβληθούν το αργότερο δύο (2) μήνες πριν από τον μήνα κατά τον οποίο οι εταιρείες προτίθεται να υποβάλλουν την αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού.

Πριν από την υποβολή αίτησης καταχώρισης στο ηλεκτρονικό σύστημα LORI, η επιχείρηση πρέπει να έχει καταχωριστεί στη βάση δεδομένων EORI και να έχει λάβει αριθμό EORI. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βάση δεδομένων EORI, ανατρέξτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/eos/eori_home.jsp?Lang=en  και

https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en

Εκτός από την καταχώριση LORI, θα πρέπει να τηρούνται και οι υπόλοιπες απαιτήσεις (συμπεριλαμβανομένου ενός έγκυρου αριθμού EORI και της απαίτησης ποσότητας αναφοράς που πρέπει να πληροί η εταιρεία πριν υποβάλει αίτηση για ποσόστωση εισαγωγής κρέατος πουλερικών ή σκόρδων). Η ποσότητα αναφοράς καλύπτει προϊόντα τα οποία τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση, υπάγονται στον ίδιο αύξοντα αριθμό δασμολογικής ποσόστωσης και έχουν την ίδια καταγωγή.

Πριν από την ενημέρωση της ποσότητας, η εταιρεία πρέπει να εγκριθεί στο μητρώο LORI όπως αναφέρεται παρακάτω στην ενότητα: Διαδικασία εγγραφής στο LORI  . Θα πρέπει να υποβάλει απόδειξη της ποσότητας αναφοράς (τιμολόγια, τελωνειακές δηλώσεις και άδειες εισαγωγής) μέσω e-mail, στο αρμόδιο τμήμα του  ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή στο Τμήμα Λειτουργίας Αγοράς & Εφαρμογής Παρεμβάσεων. Μετά από αυτό, το αρμόδιο αυτό τμήμα, ελέγχει τις πληροφορίες που έχει αποθηκεύσει η εταιρεία στο μητρώο LORI και τις συγκρίνει με έγγραφα που υποβλήθηκαν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Οι εταιρείες πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις ποσότητας αναφοράς πριν υποβάλουν αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού εισαγωγής (AGRIM) μέσω δασμολογικών ποσοστώσεων στο σύστημα LORI. Για το λόγο αυτό, η εν λόγω εταιρεία θα πρέπει επίσης να αναφέρει την ποσότητα αναφοράς της στο σύστημα ISAMM LORI. Το τμήμα 5.1 του οδηγού αναφοράς LORI καθοδηγεί τον τρόπο ενημέρωσης της ποσότητας αναφοράς. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα:

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/food-farming-fisheries/key_policies/documents/lori-reference-guide-for-operators_el.pdf

Οι απαιτήσεις ποσότητας αναφοράς περιγράφονται λεπτομερώς στο άρθρο 9 του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2020/760 της Επιτροπής και στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2020/761.

 

Διαδικασία εγγραφής στο LORI

Για να εγγραφεί μία εταιρεία με ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στο LORI θα πρέπει:

  1. Να μελετήσει τους κοινοτικούς κανονισμούς 760/2020 & 761/2020.
  2. Να ζητήσει Σύνδεση ECAS από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεύθυνση: https://webgate.ec.europa.eu/agriportal/awaiportal/ (για αναλυτικές οδηγίες, βλ. Ενότητα 2.1 του Οδηγού Αναφοράς LORI).
  3. Αφότου εγγραφεί, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση πρόσβασης με μια φόρμα εγγραφής ISAMM LORI (για λεπτομέρειες, βλ. Ενότητα 2.2, υποτμήματα 1-9 του Οδηγού αναφοράς LORI).
  4. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκτυπώσει την αίτηση που αναφέρεται στην ενότητα 2.2, εδάφιο (9) του Οδηγού και να υπογράψει ο νόμιμος εκπρόσωπος την αίτηση.
  5. Η υπογεγραμμένη αίτηση αποστέλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ/ Δ/ΝΣΗ: Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς/ Τμήμα Λειτουργίας Αγοράς & Εφαρμογής Παρεμβάσεων
  6. Η εταιρεία ειδοποιείται, μέσω email, μόλις παραχωρηθεί πρόσβαση στη φόρμα εγγραφής LORI.
  7. Μετά από αυτό, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στη συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής LORI και να υποβάλει αίτηση για έγκριση εγγραφής LORI στη διεύθυνση: https://webgate.ec.europa.eu/agriportal/awaiportal/ (λεπτομερείς στις ενότητες 3–4 του Οδηγού αναφοράς LORI. Το Παράρτημα Ι (ενότητα 8) του Οδηγού περιέχει μια λίστα πιθανών μηνυμάτων σφάλματος και πώς να τα επιλύσετε.
  8. Αφού η εταιρεία συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής LORI για να είναι έτοιμη για υποβολή, επιλέγει Αποστολή στην αρχή έκδοσης.
  9. Μετά από αυτό, επικοινωνεί, με το αρμόδιο τμήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ενημερώσει ότι έχει υποβάλει τη φόρμα εγγραφής LORI. Τηλέφωνα επικοινωνίας 210.8802808 κος Ι. Παπαδόπουλος και 210.8802892 κα Ντ. Καρασσάι. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις στην επεξεργασία της εγγραφής.

Η Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς, και πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Λειτουργίας Αγοράς & Εφαρμογής Παρεμβάσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελέγχει το έντυπο εγγραφής LORI και είτε εγκρίνει την αίτηση είτε την επιστρέφει στην εταιρεία για διορθώσεις. Εάν η αίτηση εγγραφής LORI επιστραφεί για διορθώσεις, η εταιρεία πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες στην ενότητα 4.3 του Οδηγού αναφοράς LORI εντός πάντα των ορισμένων χρονικών ορίων.

Αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάσει την αίτηση εγγραφής LORI και διαπιστώσει ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς και ενημερωμένες, επικυρώνει την αίτηση εγγραφής LORI. Μετά από αυτό, η Επιτροπή εγγράφει την εταιρεία στο ηλεκτρονικό σύστημα LORI. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ειδοποιεί την εταιρία ότι η εγγραφή LORI έχει εγκριθεί. Μόλις εγγραφεί στο σύστημα LORI, η εγγραφή της εν λόγω εταιρείας ισχύει έως ότου ακυρωθεί.

Επιστροφή στην κορυφή