Σε απάντηση της από 04/01/2022 επιστολής που κοινοποιήθηκε στην Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στα ΚΥΔ από τον Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης, «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με την οποία δηλώνει μονομερώς την λήξη της πιστοποίησής του στις 31/12/2022 και συνεπώς την αναστολή των εργασιών υποβοήθησης υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) που αποτελούν συμβατική του υποχρέωση και για τις οποίες έχει λάβει αμοιβή από τα πιστοποιημένα ΚΥΔ, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Σύμφωνα με την υπ΄αρ. πρωτ.391/105604/15-4-2021 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων, και προκειμένου να υποστηριχθούν οι παραγωγοί στη συμπλήρωση και στην υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ αποφασίσθηκε η παράταση της πιστοποίησης για το έτος αιτήσεων 2021, των 410 Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και του Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης. Βάσει της προαναφερόμενης υπουργικής αποφάσεως καταρτίσθηκε μεταξύ μας η από 15-4-2021 Σύμβαση Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών και Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΕΠΥΑΠ), με την οποία αναλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε αναφορικά με το έτος αιτήσεων 2021, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 2 της εν λόγω σύμβασης. Ειδικότερα, στον όρο 1.3. της εν λόγω σύμβασης με τίτλο «Ημερομηνία έναρξης» ορίζεται ότι «Η παρούσα ΣΔΕΠΥΑΠ έχει ημερομηνία έναρξης και ισχύος για αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη την 15/4/2021» και στον όρο 1.4. με τίτλο «Διάρκεια ΣΔΕΠΥΑΠ» ορίζεται ότι «Η παρούσα ΣΔΕΠΥΑΠ λήγει με την λήξη του έτους αιτήσεων 2021». Από την πρόβλεψη αυτή, σε συνδυασμό με τις περιγραφόμενες στο άρθρο 1.2. υποχρεώσεις του Φορέα Συντονισμού και ιδίως την πρόβλεψη του σημείου 1.2.1., κατά την οποία ο Φορέας «Διασφαλίζει την συμμόρφωση της όλης διαδικασίας συλλογής, αποσφαλμάτωσης και τροποποίησης των αιτήσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Οργανισμό» και του σημείο 1.2.15, κατά την οποία ο Φορέας «Διατηρεί σε πλήρη λειτουργία τις εγκαταστάσεις του, για την υποβοήθηση των ΚΥΔ και των Δικαιούχων που υποβάλλουν την αίτησή τους μόνοι τους για όλο το εύρος των εργασιών σε όλη τη διάρκεια του έτους αιτήσεων, τηρώντας πλήρες ωράριο λειτουργίας για της εργάσιμες ημέρες του έτους», συνάγεται σαφώς ότι οι αναλαμβανόμενες βάσει αυτής υποχρεώσεις διαρκούν και μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους 2021, αφού περιλαμβάνουν και τις Διοικητικές Πράξεις οι οποίες πραγματοποιούνται μετά την παρέλευση της 31.12.2021.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 56170/01.10.2021 εγκύκλιο του οργανισμού σχετικά με τη διόρθωση προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων και υποβολής εκπρόθεσμων Ε.Α.Ε.: α) οι αιτήσεις ενίσχυσης, οι αιτήσεις στήριξης ή οι αιτήσεις πληρωμής που υποβάλει ο δικαιούχος, μπορούν να διορθώνονται και να προσαρμόζονται μετά την υποβολή τους σε περιπτώσεις προφανών σφαλμάτων, τα οποία αναγνωρίζει η αρμόδια αρχή βάσει συνολικής αξιολόγησης της συγκεκριμένης περίπτωσης και υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος ενήργησε καλή τη πίστει και β) οι γεωργοί που επιθυμούν να μεταβάλουν στοιχεία των αιτήσεών τους, στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων, υποβάλλουν απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ (το σχετικό Πληροφοριακό Σύστημα) τις αλλαγές συγκεκριμένων πεδίων της οριστικής ΕΑΕ είτε μέσω του ΚΥΔ στο οποίο υπεβλήθη η ΕΑΕ για λογαριασμό του παραγωγού ή από τον ίδιο τον παραγωγό για τους online χρήστες. Οι παραπάνω μεταβολές των αιτήσεων ενίσχυσης στο πλαίσιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων υπερβαίνουν χρονικά την λήξη του ημερολογιακού έτους υποβολής των ΕΑΕ. Κατά συνέπεια, ο Φορέας Συντονισμού έχει υποχρέωση να διατηρεί σε πλήρη λειτουργία τις εγκαταστάσεις του, τουλάχιστον, μέχρι την ολοκλήρωση των Διοικητικών Πράξεων οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ΕΑΕ κάθε έτους και οι οποίες επιτρέπονται έως 31/01/2022 ή παρατείνονται για εύλογο χρονικό διάστημα όταν κριθεί αναγκαίο από τον Οργανισμό και όταν υπάρχουν εργασίες για το έτος 2021 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την έναρξη υποβολής αιτήσεων του επόμενου έτους.

Καλείται, επομένως, ο Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης να επαναφέρει άμεσα την επιχειρησιακή του λειτουργία μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διοικητικών ενεργειών, από τους δικαιούχους και τα πιστοποιημένα ΚΥΔ, που αφορούν το έτος αιτήσεων 2021 προκειμένου για την ορθή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας αιτήσεων του συγκεκριμένου έτους ενίσχυσης.