Απάντηση
Ο ανάδοχος του υποέργου με τίτλο «Ανάπτυξη Ενιαίας Διαδικτυακής Πύλης (Portal) Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης, Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΥπΑΑΤ καθώς και Ασφάλειας και Ολοκλήρωσης Συστημάτων», προϋπολογισμού 1.146.750,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), δεν καλείτε απλά να αναπτύξει μια Διαδικτυακή Πύλη, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη ασφάλειας και ολοκλήρωσης όλων των συστημάτων που θα αναπτυχθούν στα λοιπά υποέργα της εγκεκριμένης πράξης με τίτλο ‘Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες (eΥπΑΑΤ)’ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’.


Όπως περιγράφεται αναλυτικά στην διακήρυξη του υποέργου, οι εργασίες που πρόκειται να υλοποιηθούν περιλαμβάνουν:

Α. Παροχή ψηφιακών διαδραστικών εξατομικευμένων και συναλλακτικών υπηρεσιών που κάνουν χρήση προηγμένων Τηλεπισκοπικών/Φωτογραμμετρικών μηχανισμών.

Β. Διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και της ακεραιότητας των εφαρμογών που θα αναπτυχθούν, των βάσεων δεδομένων, των διεπαφών και των υποδομών που θα χρησιμοποιηθούν.

Γ. Ολοκλήρωση όλων των συστημάτων της εγκριθείσας πράξης με την ευθύνη του συντονισμού όλων των αναδόχων όλων των υποέργων. Η ολοκλήρωση αφορά τον έλεγχο όλων των διεπαφών που θα αναπτυχθούν στο σύνολο της πράξης και την ευθύνη της επιτυχούς λειτουργίας όλων των διαδικτυακών υπηρεσιών (web services) που θα υλοποιηθούν από όλους τους αναδόχους. Τα συστήματα που θα ολοκληρωθούν αφορούν τόσα τα ήδη υπάρχοντα συστήματα σε λειτουργία, όσο και τα υπό ανάπτυξη από τους λοιπούς αναδόχους των υπολοίπων υποέργων. Τα υπό ανάπτυξη συστήματα είναι το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το Μητρώο Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων, το Ευφυές Σύστημα Λήψης Αποφάσεων Επιχειρηματικής Δραστηριότητας (BI), το Εθνικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων (Ε.Σ.Ι.Τ.), το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλίσεων και Αποζημιώσεων ΕΛ.Γ.Α., το σύστημα γεωπληροφοριακών εδαφολογικών δεδομένων και οριοθέτησης αγροτικών ζωνών της χώρας και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης των αγροτικών ιδιοκτησιών για τις περιοχές εντός Εποικιστικού Αρχείου.

Δ. Εγκατάσταση και παραμετροποίηση όλου του εξοπλισμού που θα προμηθευτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα πλαίσια του Υποέργου 9 της εγκριθείσας πράξης, καθώς και το συντονισμό όλων των αναδόχων των υπόλοιπων υποέργων για την αποτύπωση και ικανοποίηση τυχόν απαιτήσεών τους. Δεδομένου ότι οι άνω εργασίες αφορούν το σύνολο της εγκεκριμένης πράξης, προσδιορίστηκε ως χρόνος υλοποίησης του υποέργου οι 34 μήνες (με ένα έτος δωρεάν υποστήριξη-συντήρηση) με κόστος που κρίθηκε από την αρμόδια για τον έλεγχο Ειδική Υπηρεσία εύλογο σε σχέση με το εύρος των αντικειμένων και την διάρκεια του υποέργου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το παρόν υποέργο ουσιαστικά διασφαλίζει το συνολικό εγχείρημα της ψηφιακής στροφής του ΥπΑΑΤ προνοώντας το τελικό παραδοτέο της πράξης «eΥπΑΑΤ» να είναι εν τέλει ένα ομογενές σύστημα με ένα μοναδικό ασφαλές σημείο πρόσβασης για τον πολίτη-αγρότη. Ουσιαστικά θεραπεύεται, μια πάγια αδυναμία μεγάλων έργων του δημόσιου τομέα που είναι ακριβώς η έλλειψη ολοκλήρωσης των διαφορετικών υποσυστημάτων που παραδίδονται από διαφορετικούς αναδόχους.



Περιεχόμενο του δημοσιεύματος της εφημερίδας Ελευθεροτυπία

Ερωτήματα για το portal των αγροτών Ερωτήματα εγείρει το προβλεπόμενο κόστος της προκήρυξης διαγωνισμού για την ψηφιακή σύγκλιση απ' την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε περιόδους κρίσης. Την ίδια στιγμή απολυμένοι της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. θεωρούν ότι διώχθηκαν για να αναλάβουν το έργο έναντι αδράς αμοιβής ιδιώτες.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου «Ανάπτυξη Ενιαίας Διαδικτυακής Πύλης (Portal) Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης, Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ, καθώς και Ασφάλειας και Ολοκλήρωσης Συστημάτων», προϋπολογισμού 1.146.750 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%), διενεργείται την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι.

Η ψηφιακή σύγκλιση θεωρείται