Προσωρινά Ατομικά Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012 (καθεστώς αποξηραμένων χορτονομών , οριστική εγκατάλειψη αμπελώνων)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) 73/2009 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει τον υπολογισμό των νέων προσωρινών δικαιωμάτων για το έτος 2012 για τους δικαιούχους των καθεστώτων : 


  • που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εγκατάλειψης αμπελώνων την αμπελουργική περίοδο 2010/2011

  • που αφορούν σε μεταποιημένες χορτονομές το καθεστώς των οποίων εντάσσεται στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης από το έτος 2012, δυνάμει του άρθρου 64, Καν (ΕΚ) 73/2009. Ως περίοδος αναφοράς για την ένταξη του καθεστώτος ορίζονται τα έτη 2006 (περίοδος 2006/2007), 2007 (περίοδος 2007/2008), ενώ το ποσό αναφοράς υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των ποσών που έλαβαν οι γεωργοί μετά την παράδοση για μεταποίηση των αποξηραμένων χορτονομών τα ίδια έτη. Στην περίπτωση που ο γεωργός έλαβε ενίσχυση για αποξηραμένες χορτονομές μόνο για το έτος 2008 (περίοδος 2008/2009 ) και δεν είχε λάβει ενίσχυση κατά τα έτη της περιόδου αναφοράς 2006-2007 λαμβάνεται υπόψη το εν λόγω έτος στα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2012.


Οι δικαιούχοι στους οποίους κατανεμήθηκαν νέα προσωρινά δικαιώματα για το 2012 μπορούν να λάβουν γνώση των δικαιωμάτων που τους κατανεμήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας το ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr)με την εισαγωγή του ΑΦΜ τους. Οι δικαιούχοι επίσης από την ιστοσελίδα ενημερώνονται και για τις λεπτομέρειες των στοιχείων με βάση τις οποίες έγινε ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων και ως εκ τούτου εάν υπάρχει αντίρρηση για κάποιο από τα στοιχεία μπορούν να υποβάλλουν τις προβλεπόμενες ενστάσεις- αιτήσεις αναθεώρησης. Οι αιτήσεις αναθεώρησης υποβάλλονται από τους δικαιούχους ή τους εξουσιοδοτημένους για τον λόγο αυτό εκπροσώπους τους, στις αρμόδιες Περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ της περιοχής τους.

Γενικές Επισημάνσεις & Διευκρινήσεις:

Α. Αιτήσεις αναθεώρησηςτων δικαιούχων για την ενίσχυση των αποξηραμένων χορτονομών γίνονται, εφόσον αφορούν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Αίτηση αναθεώρησης ακρίβειας στοιχείων πληρωμών για το καθεστώς των αποξηραμένων χορτονομών
β) Αίτηση αναθεώρησης για ενίσχυση που έλαβε ο γεωργός για αποξηραμένες χορτονομές για το έτος 2008, αλλά δεν είχε λάβει την ενίσχυση αυτή για τα έτη της περιόδου αναφοράς 2006-2007.
γ) Αίτηση αναθεώρησης λόγω μεταβολών στην εκμετάλλευση (κληρονομιά, πρόωρη συνταξιοδότηση),
δ) Εξαίρεση έτους από την περίοδο αναφοράς, λόγω φυσικής καταστροφής, ασθένειας ή έναρξης γεωργικής δραστηριότητας.

Επίσης η συνολική αξία των υπολογισθέντων δικαιωμάτων από το καθεστώς των αποξηραμένων για μεταποίηση χορτονομών, μετά την εξέταση των αιτήσεων αναθεώρησης δεν μπορεί να υπερβεί το εθνικό πλαφόν ( παράρτημα ΧΙΙ του καν. (ΕΚ) 73/2009). Σε περίπτωση υπέρβασης του εθνικού πλαφόν μετά την εξέταση και των αιτήσεων αναθεώρησης θα επιβληθεί η αναγκαία γραμμική μείωση των δικαιωμάτων του συνόλου των παραγωγών ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο ανώτατο εθνικό πλαφόν.

• Το εθνικό πλαφόν για την κατανομή των δικαιωμάτων των αποξηραμένων για μεταποίηση χορτονομών ανέρχεται σε 1.238.000 €

Β. Αιτήσεις αναθεώρησης των δικαιούχων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων (2010/2011) υποβάλλονται μόνο εφόσον αφορούν σε μεταβολές στην εκμετάλλευση (κληρονομιά, πρόωρη συνταξιοδότηση).

Δικαιούχοι των νέων δικαιωμάτων 2012, από το καθεστώς των αποξηραμένων για μεταποίηση χορτονομών, που έχουν μεταβιβάσει το σύνολο των δικαιωμάτων τους με αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε άλλους παραγωγούς τα έτη 2007 έως 2012