Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων

Η πολλαπλή συμμόρφωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και στοχεύει στην αειφορία της γεωργίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι διατάξεις της πολλαπλής συμμόρφωσης έχουν τους εξής βασικούς στόχους:


✓ Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
✓ Την διατήρηση του αγροτικού τοπίου
✓ Την επίτευξη αειφορίας
✓ Την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων
✓ Την υγιεινή και ασφάλεια των γεωργών και των αγροτικών ζώων
✓ Την υγεία των καταναλωτών


Η αειφορία της γεωργίας αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός του τοπίου, η συνετή χρήση των φυσικών πόρων, του νερού και του εδάφους, η ασφάλεια των γεωργών και των καταναλωτών, η ορθολογική χρήση των εισροών, προσφέρουν στη γεωργική δραστηριότητα την αναγνώρισή της ως «παραγωγού δημοσίων αγαθών».

Η αναγνώριση αυτή αποτελεί το ισχυρό της επιχείρημα ότι εκτός του να παράγει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, η γεωργία δικαιούται τη στήριξης της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα προσθέτει αξία στα προϊόντα μας και αναδεικνύει την υπεροχή τους έναντι των αντίστοιχων εισαγόμενων προϊόντων χαμηλών προδιαγραφών και ελάχιστων προτύπων.

Στόχος του οδηγού αυτού είναι η λεπτομερής ενημέρωση κυρίως των αγροτών, αλλά και των γεωτεχνικών, στα θέματα εφαρμογής της πολλαπλής συμμόρφωσης. Ελπίζουμε ότι ο οδηγός θα συμβάλει στο να έχουμε το δυνατό λιγότερες παραβάσεις και άρα και κυρώσεις από τους ελέγχους στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης. Ελπίζουμε ακόμη ότι ο οδηγός αυτός θα βοηθήσει να προαχθούν οι γεωργικές πρακτικές που συντελούν στην αειφορία της ελληνικής γεωργίας.

 

pdfΠροβολή του Οδηγού υποχρεώσεων των γεωργών στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης

Επιστροφή στην κορυφή